Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Χάραμα - Το Ιστορικό στέκι των Ρεμπέτηδων



Χάραμα - Το Ιστορικό στέκι των Ρεμπέτηδων


Tο θρυλικό κέντρο της Καισαριανής όπου εμφανιζόταν o Βασίλης Tσιτσάνης. Στην κουζίνα ηχογράφησε τον δίσκο που βραβεύτηκε από τη Μουσική Ακαδημία Charles Gross....

ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΜΠΕΛΟΥ, ΔΕΔΕΣ, ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ.. ΜΑΓΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΜΑ (1976)
















Στο Χάραμα γυρνάει τις στροφές του ο Τσαρούχης, εδώ μεσουρανεί η Μπέλλου για χρόνια, εδώ συχνάζει ο Φλωράκης και αλλοι!!..

* Μιας και η μουσική παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO για την «Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», σε μία ακόμη στιγμή αναγνώρισης της ξεχωριστής θέσης που κατέχει στην λαϊκή παράδοση!..

*Εδώ για την UNESCO ο Τσιτσάνης ηχογραφεί ένα live, που γίνεται διπλός δίσκος το 1980 από τη θρυλική ετικέτα δίσκων της Oμόνοιας «TzinaVenus»."Το Χάραμα Τραγούδια και ταξίμια του Βασίλη Τσιτσάνη".

- Η Unesco το 1979 στέλνει τον καθηγητή εθνομουσικολόγο Simha Aromστην Ελλάδα να καταγράψει για το αρχείο της την Ελληνικη λαϊκή μουσική. Η ερευνήτρια λαϊκής μουσικής Τατιανα Γιαννοπουλου απο το Παρίσι στέλνει τον εν λόγω καθηγητή μας στον Β. Τσιτσανη!. Ο Τσιτσανης δουλευει αυτον τον καιρο στο "Χαραμα".. Το τι γράφτηκε σ'αυτο το δίσκο, αποτελει θησαυρό της λαϊκής μας μουσικής!. Η εγγραφη γινεται μια και εξω, οπως την εποχη του ρεμπετικου!!...
Ο δίσκος ηχογραφηθηκε, απο τον καθηγητη-εθνομουσικολογο SIMHA AROM , για την Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) του Ο.Η.Ε., στην κουζίνα !!!!!!!!!!!!!! του μαγαζιού ''Το Χάραμα'' , χωρίς PLAYBACK και REMIXING και με τρεις μονο μουσικους και την Ελένη Γεράνη, τα ξημερωματα, μετα το τελος του προγραματος, στις 15 Φεβρουαριου 1980.

Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει και στη Γαλλία το 1985, κατακτώντας το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας Charles Gross!

"Τη δεκαετία του 1970, δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Χάραμα τραγουδούν, κάνοντας τα περάσματά τους, οι μεγαλύτερες νεότερες γυναικείες φωνές της Ελλάδας: η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρίζα Κωχ, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αλεξάνδρα. Με κάποιες συνεργάζεται και στη δισκογραφία, όπως με τη Γαλάνη, ενώ τελευταία στενή συνεργάτιδά του είναι η Χαρούλα Λαμπράκη. Από το Χάραμα περνούν οι πάντες για να τον ακούσουν και να τον δουν στο πάλκο, ηθοποιοί σαν το ζεύγος Παπαμιχαήλ - Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τη Μελίνα Μερκούρη, όπως και μεγάλες ξένες προσωπικότητες, σαν τη Ρόμι Σνάιντερ και τον Έντι Κονσταντίν. 

Πηγή: www.lifo.gr"


Στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, το σχολείο μας έχει επιλεγεί να συμμετέχει στη δράση "BLOG YOUR HERITAGE - Unblock the Past, Share for the Future", μαζί με άλλες 9 σχολικές μονάδες Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας.
Η δράση διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το  Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στόχος της δράσης είναι, με όχημα τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη χρήση του διαδικτύου, να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την ιστορία του τόπου του, τα υλικά τεκμήρια, την άυλη κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Η ομάδα μαθητών  του σχολείου μας θα δημιουργήσει και θα  διαχειριστεί ένα  ιστολογίο (blogs), με σημείο αναφοράς την πολιτιστική κληρονομιά της Καισαριανής.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Τα κειμήλια των προσφύγων



Τα κειμήλια των προσφύγων



Μια συλλογή από σημαντικά έργα των προσφύγων μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, το 1923.
Εκατοντάδες κιβώτια με εκκλησιαστικά αντικείμενα (άμφια, σκεύη, χειρόγραφα, βιβλία) από ναούς των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης έφθασαν στην Ελλάδα για να καταλήξουν στους ναούς των κοινοτήτων στην Ελλάδα και σε μουσεία και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Λαϊκής τέχνης και στο Βυζαντινό Μουσείο. 


Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο διαθέτει μια σημαντική Συλλογή από 200 και πλέον έργα γνωστά ως «Κειμήλια Προσφύγων». 
Στο πλαίσιο του προγράμματος Blog your Heritage  πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο μουσείο και ξεναγηθήκαμε από τον κ. Βοσνίδη και τον κ. Κωνστάντιο.












Για περισσότερες πληροφορίες στην  ιστοσελίδα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Εικονικού Μουσείου www.ebyzantinemuseum.gr, στην  ενότητα "Ματιές στις αποθήκες".


Ο Ξεριζωμός και η νέα Πατρίδα.



Ο Ξεριζωμός και η νέα Πατρίδα.


Πριν από τη Μικαρασιατική Καταστροφή του 1922 ο συνοικισμός της Καισαριανής ήταν ερημική, βραχώδης και δασώδης περιοχή. Μόνο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ εκεί κοντά υπήρχε και το νοσοκομέιο Συγγρού.
Το 1920 αναγνωρίζεται ως αυτοτελής οικισμός που υπάγονταν στο Δήμο Αθηναίων.


Το 1922 ο ξεριζωμένος ελληνισμός της Μ. Ασίας, μετά την καταστροφή, διασκορπίζεται σε όλη την Ελλάδα.
Οι πρόσφυγες έχασαν βιός, σπιτικό, πατρίδα κι εργασία και ξανάρχισαν τον αγώνα της δημιουργίας.




Οικογένεια Παπαδοπούλου, Σμύρνη 1917 (αρχείο Μ. Νερούτσου)





Το 1922-23  στις Ανατολικές συνοικίες της Αθήνας, στον Υμηττό, στο Βύρωνα και στην Καισαριανή εγκαταστάθηκαν 8000 περίπου πρόσφυγες  από την Ιωνία της Μ. Ασίας, αλλά και από τα Βουρλά της Σμύρνης. Εγκαταστάθηκαν μέσα σε σκηνές και κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το 1923-26 οι σκηνές αντικαταστάθηκαν από παράγκες και απο τα πλινθόκτιστα σπίτια της Καισαριανής, ενώ το 1928 αρχίζουν να χτίζονται οι πρώτες λαικές κατοικίες.

Το 1930 εγκαινιάζεται το  «Σχολείο Βενιζέλου» σε αναγνώριση της συζύγου του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, Έλενας, η οποία ανέλαβε εξολοκλήρου τα έξοδα της ανέγερσης.


Επίσης  ιδρύθηκε το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που  εξυπηρετούσε άτομα με ειδικές ανάγκες και εξακολουθεί ως τις μέρες μας την σημαντική λειτουργία του.
Η ίδρυσή του οφείλεται στη μεγάλη παιδαγωγό και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ρόζα Ιμβριώτη.



Το 1934 η  Καισαριανή γίνεται ξεχωριστός δήμος.

Οι κάτοικοι  της Καισαριανής μοιράζονται  κοινή ιστορική ταυτότητα, άθλιες συνθήκες ζωής,  εγκατάλειψη απο την πολιτεία διαμορφώνοντας έτσι μια  ταξική ομοιογένεια που  επεκτάθηκε και στους νεότερους κατοίκους οι οποίοι επιλέγουν την Καισαριανή για τη διαμονή τους.

Οι πρόσφυγες της Καισαριανής ήταν κυρίως εργάτες στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία, ενώ τα  χαμηλά ενοίκια ελκύουν  το εργατικό και φτωχότερο πληθυσμό διαμορφώνοντας έτσι την πολιτική συνείδηση και τη σύνδεση με το εργατικό κίνημα,  γεγονός που  εξηγεί το οτι οι Καισαριανιώτες πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. 

Η προβληματική οικιστική εγκατάσταση, το καθεστώς κυριότητας των σπιτιών, η  ύδρευση που  ήταν ένα από τα βασικότερα προβλήματα καθώς και η  άθλια συγκοινωνία στάθηκαν  αφορμή για πολυετείς συγκρούσεις των Καισαριανιωτών με το κράτος. 
Οι Καισαριανιώτες εκφράζουν πολύ συχνά διαμαρτυρίες για την κατάσταση στην οποία ζούσαν, με πολύ πιο έντονο τρόπο από τους υπόλοιπους πρόσφυγες.

Στην Καισαριανή ζούσε ένας ολόκληρος κόσμος με μεγάλες στερήσεις, αναζητώντας συνεχώς τρόπους να ομορφαίνει την δύσκολη καθημερινότητά του.


Οι παλαιοί Καισαριανιώτες αφηγούνται την ζωή τους με έντονη νοσταλγική διάθεση, μιλούν για εκείνη την φτωχική αλλά αυθεντικά όμορφη εποχή που εξαφανίστηκε στη σκιά της μεγαλούπολης.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής  Μπάμπης Μαστρογιάννης μας αφηγείται τη ζωή του ως κάτοικος της παλαιάς Καισαριανής και ως ποδοσφαιριστής της ομάδας της Καισαριανής "Εθνικός Αστέρας"





















Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Αθλητισμός στο Διάβα της Καισαριανής


Αθλητισμός στο Διάβα της Καισαριανής

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής οργάνωσε μια αναδρομική έκθεση με φωτογραφίες, βιβλία, έγγραφα και αντικείμενα με θέμα τον αθλητισμό στο Διάβα της Καισαριανής.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση αλλά και στην ιστορία του αθλητισμού στην Καισαριανή. 

Τι μας έκανε εντύπωση;

Το γνωστό γήπεδο Νear East της Καισαριανής οφείλει την υπαρξή του στην Έλενα Βενιζέλου, σύζυγο του Ελευθέριου Βενιζέλου που απαίτησε απο το Αμερικανικό Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Νear East να κατασκευάσει ένα γήπεδο για να γυμνάζονται τα παιδιά του σχολείου, του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Καισαριανής που είχε "χτίσει" η ίδια στο απέναντι πεζοδρόμιο.


Ο Κώστα Πολίτης,  προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ που οδήγησε την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ,  ξεκίνησε την καριέρα του από την Ομάδα Νear East της Καισαριανής.

Την περίοδο της Κατοχής πολλά από τα γήπεδα μετατράπηκαν σε νοσοκομεία και αποθήκες. 























Χάρτες Καισαριανής