Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Βάσω Κατράκη - Μουσείο Εθνικής Αντίστασης


ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ



Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Καισαριανής φυλάσσεται ένα μοναδικό έργο,της χαράκτριας Βάσως Κατράκη,το οποίο είχαμε την τιμή να μας ανατεθεί η αποκατάστασή τουΜε αυτήν την ευκαιρία απολαύσαμε την ομαδική προσπάθεια, την ενασχόλησή μας με ένα αυθεντικό έργο τέχνης σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.Επίσης  ήρθαμε σε επαφή με τη δουλειά της, αγγίξαμε το ανάγλυφο αποτύπωμα το μελανιού, χαϊδέψαμε και μυρίσαμε το παλιό φθαρμένο χαρτί, αναζητήσαμε πληροφορίες για τη ζωή της και την τέχνη της θέλοντας έτσι να κατανοήσουμε  τα θέματα που σκαλίζει στο ξύλο.Τα θέματά της είναι λιτά και σαφή γιατί γαλουχήθηκε ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους. Παρακολούθησε το μόχθο τους. Στα χρόνια της Κατοχής βίωσε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Με άλλες ομότεχνες της συγκροτούν ένα από τα πρώτα προπαγανδιστικά συνεργεία για τις ανάγκες του ΕΑΜ: 

«Κάναμε αντίσταση με τα καλέμια και τα πινέλα. Τα πρώτα χαρακτικά μου είναι ένσημα, αφίσες, κάρτες, προκηρύξεις, ψηφοδέλτια για τις ανάγκες του αγώνα.
Προσπαθώ να εκφραστώ με τον πιο λιτό και τον πιο σαφή τρόπο. Αυτό το κάνω γιατί έτσι το νιώθω. Μ’ ενδιαφέρει να ‘ρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να τους μιλήσω με τη γλώσσα τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη καταξίωση του έργου ενός καλλιτέχνη. Πού θα μιλήσω, στο κενό; Δεν διαλέγω ορισμένα θέματα, μα βιώματα. Κι αυτά μπορούν να έρχονται είτε απ’ τη χώρα που ζεις είτε απέξω, φτάνει να είναι ανθρώπινα. Κείνο που καταστρέφει τον καλλιτέχνη είναι το κυνήγι της πρωτοτυπίας. Έχουμε να εκφράσουμε το αίσθημα μας. Δεν πρέπει να ψάχνεις εξωτερικά στοιχεία για να κάνεις εντύπωση. Το έργο σου ολόκληρο θα σου δώσει την οριστική σου θέση"

Τα πρώτα της χαρακτικά είναι ξυλογραφίες με θέματα παρμένα από την πονεμένη ζωή του λαού μας.




ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ
     












 


                            


















Οι Πυροβολημένες Πολυκατοικίες της Καισαριανής



Οι Πυροβολημένες Πολυκατοικίες της Καισαριανής

Τι είναι αυτό που συνδέει μια κατάφυτη αυλή, μια  μπουγάδα απλωμένη στο σύρμα, μια παλιά μπετονιέρα, μια μισογκρεμισμένη πόρτα, μια αυλή με πέτρινο στηθαίο που είχε χρησιμοποιηθεί ως  γήπεδο ποδοσφαίρου από τους πιτσιρικάδες της γειτονιάς και τοίχους τρυπημένους από σφαίρες;














Όλα αυτά είναι εικόνες που απαθανατίσαμε σε μια βόλτα μας σε μια γειτονιά της Καισαριανής, έναν μικρό παράδεισο, ένα συγκρότημα κατοικιών που έμεινε στην ιστορία γιατί συνδέεται άμεσα με τα Δεκεμβριανά γεγονότα. Εκεί έλαβε χώρα η μάχη της Καισαριανής της οποίας τα σημάδια  είναι ανεξίτηλα πάνω στους τοίχους των πολυκατοικιών, ακόμη και σήμερα, οι γνωστές σε όλους Πυροβολημένες Πολυκατοικίες.