Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ηρώ Κωνσταντοπούλου - Σκοπευτήριο - Το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς


ΗΡΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ηρώς Κωνσταντοπούλου 2, είναι η διεύθυνση του σχολείου μας.

Η ονοματοδοσία του δρόμου οφείλεται στην ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου, η οποία δύο μήνες πριν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, στις 5 του Σεπτέμβρη 1944 εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.Είχε γεννηθεί από Σπαρτιάτες γονείς στις 16 Ιουλίου 1927 και ζούσε στην Αθήνα. Ήταν μαθήτρια Γυμνασίου και οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, όπου είχε αναπτύξει έντονη εθνικοαπελευθερωτική δράση, παρά το νεαρό της ηλικίας της.
Για πρώτη φορά την είχαν πιάσει στις 16 Ιουνίου του 1944. Την άφησαν προσωρινά ελεύθερη, αφού οι γονείς της πλήρωσαν 25 λίρες, αλλά η Ηρώ συνέχισε απτόητη, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό τη δράση της και τη συνέλαβαν για δεύτερη φορά ύστερα από κατάδοση.

Εκείνη την ημέρα είχε τελειώσει τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου και έκανε ωραία σχέδια για το μέλλον.

Στις συστάσεις της μητέρας της να σταματήσει για λίγο την πατριωτική της δράση, απάντησε: "Μαμά, ντροπή να το λέτε αυτό εσείς, μια Σπαρτιάτισσα".
Επί τέσσερα μερόνυχτα τη βασάνιζαν να μαρτυρήσει τους συνεργάτες της. Αλλά ούτε τα βασανιστήρια ούτε οι δελεαστικές προτάσεις που της έκαναν, απέδωσαν.
Στις 5 Σεπτέμβρη του 44 μαζί με άλλους πατριώτες (ανάμεσά τους, μια κοπέλα 20 χρονών και ένα δωδεκάχρονο παιδάκι) οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η εκτέλεσή τους έγινε ανά πεντάδες…

Τα έπιπλα του σπιτιού της, δυο πορτραίτα της και φωτογραφικό υλικό από την παιδική της ηλικία υπάρχουν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής. 


                       












Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Οι Banksy της Καισαριανής



Οι Banksy της Καισαριανής



Από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 26 Μαρτίου  του 2019, στον χώρο της Τεχνόπολης παρουσιάζονται τα έργα ενός σημαντικού καλλιτέχνη της εποχής μας, του Banksy. 

Ο Banksy ζωγράφισε τοίχους από την Παλαιστίνη έως και την Νέα Ορλεάνη ενώ η ιδιόρρυθμη τέχνη του φιγουράρει στις γκαλερί όλου του πλανήτη, πέραν των δρόμων του Λονδίνου όπου και δημιούργησε τον μύθο του. Μέσα από τα γκραφίτι του συστήθηκε στο παγκόσμιο κοινό ως η πλέον προκλητική περσόνα του 21ου αιώνα!

Με την ευκαιρία της έκθεσης του γνωστού καλλιτέχνη σας παρουσιάζουμε, στη δική μας γκαλερί, στο blog μας, τα έργα των γκραφιτάδων της Καισαριανής όπως απαθανατίστηκαν από τον φακό μας.